קיימות פסיכולוגית Psychological Sustainability
מהן ההשלכות של "קיימות" על התחום הנפשי ואילו שאלות הן מציפות?
המונח "קיימות" (Sustainability) נכנס לשימוש נרחב בקהילה הבינלאומית ונהיה טרנדי במיוחד ב 2006 לאחר יציאת סרטו התיעודי "אמת מטרידה" של סגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור. הסרט מתאר את נושא ההתחממות הגלובלית, כולל השערות לסיבות שהובילו לכך והשערות וניבויים לגבי השלכותיה.
"קיימות" יכולה להיות מוגדרת כ"יכולת להמשיך לקיים תהליך או מצב לאורך זמן ברמה קבועה מסוימת" (ויקיפדיה). כיום משתמשים במונח בעיקר בהקשרים אקולוגים וסביבתיים כאשר מנסים לבחון אילו תהליכים משתמשים במשאבים שניתן לחדשם בקצב גדול או שווה מזה שהם מכלים, וכך ניתן לקיימם לאורך זמן. המונח קשור באופן הדוק לחשיבה על הדורות הבאים ומה מתחייב מההתנהלות בהווה בכדי להגביר את סיכויי החיים של הדורות הבאים.
"קיימות פסיכולוגית" מתייחסת לאותה הסוגיה במישור הנפשי. המושג מכיר בכך שהמרחב הנפשי הינו ממשי לפחות כמו המרחב הפיזי ושיש לו השפעות ממשיות על חיינו ועל חיי הדורות הבאים. קיימות פסיכולוגית עוסקת בשאלות כגון, מה נדרש מאיתנו כיום בכדי לתמוך באפשרויות הבריאות הנפשית בדורות הבאים? מה מלכלך את המרחב הנפשי וכיצד ניתן לנקותו? ומהי "טביעת רגל פסיכולוגית"? (במקביל ל"טביעת רגל אקולוגית"). העיסוק בשאלות אלה פותח את הראייה לשאלות של אושר והצלחה שאינם רק אישיים ומושגים בהווה, אלא כאלה שיכולים להחזיק על גבם גם את בריאותם הנפשית, אושרם והצלחתם של הדורות הבאים.
"קיימות פסיכולוגית" מציבה את המושג הפסיכולוגי "העברה בין-דורית" כמוקד לחשיבת עומק – מהם המנגנונים שדרכם סבל או בריאות פסיכולוגיים מחלחלים לדורות הבאים?
הנושא של "העברה-בין-דורית" אינו מסתורי כפי שאולי היה פעם. הרבה דברים כבר נכתבו ונאמרו עליו והרבה ידע הצטבר בכתיבה פסיכואנליטית ובמחקר פסיכולוגי ונוירופסיכולוגי. למרות זאת, הידע ברובו לא מיושם ברמה האישית וברמה של מדיניות חברתית וממשלתית. לסרטון עם הרצאה קצרה בנושא "העברה בין-דורית" לחץ כאן.
מנקודת מבט אקזיסטנציאליסטית – ישנה אמונה רווחת כי המציאות החיצונית הינה השתקפות של המציאות הפנימית וכי לשינויים בתודעה (במציאות הפנימית) יש את הכוח לשנות את המציאות החיצונית. נקודת מבט זו נותנת משנה תוקף לחשיבות של הוספת מוקד פנימי לעיסוק בסוגיות של קיימות.