דרך נגישה, בהירה ומעמיקה להתוודע לעיקרי החשיבה של ביון. אבן אחר אבן, יונחו עיקרי החשיבה של ביון, באופן נגיש, בהיר ומעמיק.
מה נלמד בקורס?
שיעור 1
אי ידיעה, אמת וביון
'אמת' ו'אי-ידיעה' – הביטויים החזקים האלה – עומדים בבסיס החקירה, העבודה ואולי גם האישיות של ביון.
בשיעור הראשון, שמהווה גם הקדמה לקורס, אנו מנסים לעמוד על הקשר בין 'אמת' ל'אי-ידיעה' בחשיבתו של ביון, ועל הקשר בינם לבין אישיותו. בנוסף, נתייחס לפרדוקס המרכזי הקשור לידיעה ואי-ידיעה. פרדוקסים ילוו אותנו גם בהמשך הקורס.
> 1 הרצאת וידאו (18 דק')
> 2 קבצי טקסט להורדה
שיעור 2
ללא זיכרון ותשוקה: O, K, טרנספורמציות ב- O, טרנספורמציות ב- K, העובדה הנבחרת ועוד…
סביר להניח שההמלצה של ביון הקשורה לשהיית המטפל בחדר הטיפולים 'ללא זיכרון ותשוקה' הינה האמירה המצוטטת ביותר שלו. במקומות נוספים הוא אפילו כותב 'ללא זיכרון, ללא תשוקה, ללא הבנה וללא חישה". למה התכוון ביון?
בשיעור זה נעמיק בחקר ההמלצה של ביון, ודרכה נתוודע גם למושגים O ו- K (וטרנספורציות ב- O וב- K) שהמתח הדיאלקטי ביניהם מהווה תשתית להבנת חשיבתו של ביון. בהמשך נדון בתנועה בין PS ל D, בעובדה הנבחרת ובאפיון המונח Evolution. בשיעור ישולבו גם דוגמאות טיפוליות וסיפורים ממסורות שונות.
> 3 הרצאות וידאו (זמן כולל 74 דק')
> 3 קבצי טקסט להורדה
שיעור 3
היכולת לשאת תסכול: ה"שאינו-דבר", רכיבי ביתא, פונקציית אלפא, רכיבי אלפא, הזדהות השלכתית ועוד…
אי אפשר להפריז בחשיבות שביון ייחס ליכולת לשאת תסכול. מבחינתו, זוהי יכולת מכרעת, המבחינה בין אפשרות אמיתית להתפתח, לבין אפשרויות אחרות, שבמהותן הן הגנתיות.
בשיעור זה ננסה לצלול לבראשית של תחושת הקיום שלנו ולבראשית המגע שלנו עם 'מציאות'. דרך הצלילה הזאת, נבין את חשיבותה המכרעת של היכולת לשאת תסכול, ונפגוש את המושגים ה"שאינו-דבר" (או ה"שאינו-שד"), רכיבי ביתא, פונקציית אלפא, רכיבי אלפא, הזדהות השלכתית, אימה חסרת שם, ורכיבים ביזאריים.
> 2 הרצאות וידאו (זמן כולל 54 דק')
> 2 קבצי טקסט להורדה
שיעור 4
מיכל/מוכל
ביון עסק בדגמים – מעין דפוסי יסוד שניתן לחשוב בעזרתם על חיי אדם/חיי נפש/טיפול. דגם מרכזי בחשיבתו היה המיכל/מוכל. מבחינת ביון, משמעות אינה מתקיימת בדד, אלא תלויה באיכות החיבור והאינטראקציה בין שני רכיבים; דברים מקבלים משמעות בתוך הקשר, מחשבות תלויות במכשיר שחושב אותן (אפראטוס חשיבה), רכיבי ביתא מותמרים על ידי פונקציית אלפא וכו'.
בשיעור זה נעסוק בדגם מיכל/מוכל נרחיב את הבנתנו לגביו גם דרך הפרק של בריטון "שמירה על דברים בדעת".
> 1 הרצאת וידאו (זמן כולל 33 דק')
> 2 קבצי טקסט להורדה
שיעור 5
חלימה
המילה חלימה בכתביו של ביון אינה חופפת למושג השגור 'חלום' המתייחס לתופעת המולטימדיה המתרחשת בזמן שינה. ביון עסק בחלימה כתהליך, או כפונקציה, ולא בתכני החלום או בהתוויות לפירושו. אוגדן, הסביר את תפיסתו של ביון, הרחיבה למושג הפיוטי והמעמיק 'חלימה לידי קיום', עסק באי-היכולת לחלום ואף בהבחנות בין סיוט לביעות. ולאייגן תרומות פיוטיות משלו.
בשיעור זה ננסה "לחלום לידי קיום" את המושג 'חלימה' של ביון, כלומר לננסה להקנות לו מימד עומק בעל משמעות אישית. בנוסף נלמד על חלום יעקב כארכיטיב של פעולת חלימה, נתיחס לחשיבותה של חלימה במימד הבינאישי והטיפולי, ועוד…
> 2 הרצאות וידאו (זמן כולל 43 דק')
> 3 קבצי טקסט להורדה
שיעור 6
השפעה
אייגן (מייקל אייגן), כותב בדרכו הפיוטית ורבת ההשפעה Self to Self impact is the core clinical work (ליבת העבודה הקלינית היא השפעה של עצמי על עצמי. המונח השפעה מקפל בתוכו רבדים רבים של משמעות, ואף מרחיב למימד הבינאישי את מימרתו של ביון בעניין ה'ללא זיכרון ותשוקה,.
בשיעור זה נתוודע לייחודיות כתיבתו וחשיבתו של מייקל אייגן ונבין לאן הוא מכווין אותנו, כמטפלים, כאשר הוא כותב על השפעה.
> 3 הרצאות וידאו (זמן כולל 50 דק')
> 3 קבצי טקסט להורדה
שיעור 7
סזורה
בשלבים האחרונים של כתיבתו, ביון התלהב מהיצירתיות והחשיבות הטיפולית שגלומות במילה סזורה. זהו באמת מושג אדיר, מילה אחת שנובעת משמעויות. במובנים רבים הוא הגרסה הביוניאנית החריפה והמזוקקת ל"מרחב הביניים" של ויניקוט, ולהנחייתו (של ויניקוט) להכיל פרדוקסים ולא לפתרם.
בשיעור נלך עם ביון לתוך הנביעה היצירתית של סזורה.
> 3 הרצאות וידאו (זמן כולל 54 דק')
> 3 קבצי טקסט להורדה
שיעור 8
ה"שאינו-דבר"
ה"שאינו-דבר", הוא מושג אלגנטי, שבדומה לסזורה, אוצר רבדים רבים של תנועה ומשמעות. בעזרתו, בין השאר, מכוון ביון את המיקרוסקופ שלו אל התנועה הטיפולית, ובורר בין תנועות אמת, התהוות וצמיחה לבין דינמיקות של כזב, התדרדרות וניוון. אותו מושג עוזר להבחין בין מרחב לבין חלל, בין ריקות לבין ריקנות, ובין מסך לבן כרקע המאפשר יצירה לבין קרע במארג הנפשי שדרכו מתאיינים. בנוסף, המתח הדיאלקטי שבין "דברים" ל"שאינם-דברים" יכול לתת מילים לתחושת המגע עם הממשות.
בשיעור ננסה להנהיר ולתווך את ה"שאינו-דבר" של ביון, באופן שגם יאפשר קריאה של פרקים יפים העוסקים בנושא, מבית היוצר של אייגן.
> 1 הרצאת וידאו (זמן כולל 31 דק')
> 3 קבצי טקסט להורדה
שיעור 9
סיכום הקורס
סקירה מהירה, אך מקיפה, של מוקדי התכנים שהועברו בקורס, וגם משאלות ואיחולים להמשך.