השימוש בגוף בטיפול לא-גופני
השתלמות חוויתית למטפלים
גם בטיפולים לא-גופניים ישנן אפשרויות להשתמש בגוף לצרכים טיפוליים. רוב האפשרויות נשענות על ההנחה שהגוף הוא ישות תבונית ואינו רק "מכונה" פיזיולוגית. הנחות אלה רואות בגוף זירה שבתוכה מתקיימים ומתאפשרים תהליכי חשיבה ראשוניים. תחת ראייה זו הגוף אינו רק המיכל שבתוכו חשיבה זו מתאפשרת – הוא גם מחשבות ראשוניות בעצמן, והוא גם אנחנו במובן העמוק ביותר של המילה.
בהקדמה לספרו Damaged Bonds (2001) , כותב הפסיכואנליטיקאי מייקל אייגן, כי "נעשיתי משוכנע, שחלק גדול, שהוא אולי החשוב ביותר, ממה שקורה בטיפול מתרחש ברמה טרום-מילולית, ונמצא באופן קבוע מחוץ להישג ידן של מילים" (p.4, תרגום חופשי). בהמשך לדבריו, ניתן לומר שחלקים נרחבים מהחשיבה הטיפולית אינם נעשים ב"מוח חושב המחשבות" (Mind) ואינם תלויים בידע, אלא נעשים ברמה ראשונית וקשורים ליכולות הקליטה, ההכלה והעיבוד של כלי החשיבה הגופני. כמטפלים, חשוב לנו להתוודע אל המימדים האלו של הגוף בכדי לנסות למצוא נתיבים שיאפשרו לרתום אותם לעשיה טיפולית.
אחד המימדים הבסיסיים הינו הכרות ומיפוי. לגוף, כאיבר חישה ועיבוד, הרגלים, נטיות ומגבלות משלו. הרגלים אלו קובעים ומקבעים את טווח הקשב, התפיסה, ההבנה והחשיבה שלנו. כמטפלים, חשוב לנו להכיר ולמפות את הדרך שבה הגוף שלנו חש, קולט ומעבד. דרך ההכרות הזו נוכל ללמוד על ההטיות המושרשות שלנו ואולי גם על הדרכים שבהן התפיסה שלנו את מטופלינו עלולה להיות חלקית, מוטה ומוגבלת.
ככל שההכרות שלנו עם הגוף מעמיקה כך נפתחות לפנינו עוד אפשרויות לקבל ממנו תמיכה, מידע וכישורים טיפוליים. אנו יכולים ללמוד להקשיב דרכו, להקשיב לו ואפילו לדבר אותו ואיתו.
בהשתלמות ננסה לפתח את יכולתנו להשתמש בגוף באופן טיפולי. בתחילת השתלמות נלמד להקשיב ולהכיר את הרגליו של הגוף לחוש, לעבד, למקם את עצמו ולנוע. נלמד להיות עם הגוף ולהכיר באופן חוויתי את מה שאוגדן מכנה הרובד "האוטיסטי-מגעי". הכרות זו עוזרת לנו להישאר קשובים ומחוברים למציאות המשתנה מרגע-לרגע בחדר הטיפולים.

לאחר שנכיר את "קו הבסיס" התחושתי של גופנו ננסה להשתמש בו למטרות טיפוליות שונות. נבחן כיצד הקשבה גופנית תומכת ב"ללא זכרון ותשוקה" של ביון, נלמד את הדרכים שבהן הגוף שלנו מדבר אלינו וננסה להרחיב את "כלי" החשיבה הגופני ע"י תרגילים שייקחו אותנו בעדינות אל אזורי "לא-אני". בתרגילים אלה ננוע בין נוכחות ונינוחות בתוך אזורי ההרגל שלנו לבין ניסיונות להרחיב אותם בעדינות. תרגילי קשב ומתיחה אלו, של כלי החשיבה הגופני, תורמים להרחבה ולהעמקה של הקשב הטיפולי. הם מטפחים קשב שבתוכו גדלות אפשרויות ההיוולדות של חשיבה חדשנית אצל המטפל. קשב שבמקביל עשוי לתמוך בהיוולדות של "משהו" חדש אצל המטופל. לסיום נשחק עם "דיבור גופני", מעין דיבור שחותר תחת מחשבותינו ומפתיע ומחדש משהו אפילו לנו הדוברים (מעין מקבילה ורבלית לכתיבה אינטואיטיבית).
ההשתלמות שואבת ממספר מקורות תאורטיים וספרותיים, כגון, תאוריית החשיבה של ביון, מונח ה"השפעה" (impact) שבולט בכתביו של אייגן, מחקר נוירופסיכולוגי, "חשיבה על הקצה" של יוג'ין גנדלין (הוגה ומפתח טכניקת הפוקוסינג), Mindfulness בודהיסטי, תהליכי חשיבה ראשוניים ומשניים כפי שמתבטאים בהבנתו של פנחס נוי את מקורות היצירתיות, המונח "הזדהות השלכתית גופנית", "סומה" של תומאס האנה, "גוף-חלום" של מינדל, וספריו של קרלוס קסטנדה על משנתו של דון חואן.
המטרה הראשונית של ההשתלמות אינה העשרה של ידע, אלא התחברות לחוויה גופנית והרחבת יכולתו של כלי החשיבה הגופני. לכן, בהשתלמות יוקדש מקום מרכזי להתנסויות. ההתנסויות יהיו בגוון מדיטטיבי-משחקי ויכללו עבודה פרטנית, זוגית וקבוצתית.
בנוסף, יושם דגש על עדינות ויהיו מובנות בהשתלמות אפשרויות לשיתוף ולעיבוד מילולי.
מבנה ההשתלמות: 12 פגישות של 3.5 שעות, בימי ג' בין השעות 9:15 – 12:45 החל מחודש דצמבר 2011 עד סוף מרץ 2012.
תאריכי המפגשים: דצמבר 2011: 6 / 13 / 20. ינואר 2012: 10 / 17 / 24. פברואר 2012: 7 / 14 / 21. מרץ 2012: 6 / 13 / 20
(4 מודולים של 3 שבועות עם שבוע הפסקה ביניהם)
מיקום: מרכז "מעוף" פנחס רוזן 8, הרצליה, 5 דקות הליכה מרכבת הרצליה.
עלות: 2700 ₪ כולל מע"מ – תינתן אפשרות פריסה לתשלומים. דמי רישום: 300 ₪ (יקוזזו מהסכום הכולל)
קהל יעד: עו"ס, מטפלי פסיכודרמה, מטפלים בתנועה, מנחי קבוצות, מטפלים בהבעה ויצירה, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, ומטפלים מגישות נוספות – בוגרי מסלולי הכשרה מוכרים של לפחות 3 שנים, שכללו קורסים בפסיכותרפיה.
*הקבלה להשתלמות מותנית בראיון, מספר המקומות מוגבל.
המנחה: יקיר קריצ'מן, פסיכולוג קליני – מרצה, מדריך ומטפל. דוקטורנט ב"פסיכולוגיה סומאטית" עם מיקוד על יצירתיות, בוגר תכנית הכשרה בפסיכותרפיה ממוקדת-גוף שנערכה במכון Esalen, מושפע מעל 13 שנה מראיית עולם ותרגול בודהיסטי.
מתמטיקאי (BA) וממציא כלי מחקר ויזואליים. עוד עלי בקישור http://www.MindfulPsychologist.co.il/127731/about