וויניקוט – נשימת הנפש

מאמריו של וויניקוט מספקים דרך גישה מצוינת לעולם החשיבה הפסיכואנליטית. חשיבה זו עוזרת להבין לעומק את שפת הנפש ולהבנות את מורכבותו של טיפול הנוגע בנפש. וויניקוט כתב בשפה מחוברת גופנית שאינה הופכת את הקורא למנותק ואינטלקטואלי, אלא מעורב וחי. רעיונותיו מבטאים לא רק הבנה נפשית נרחבת אלא גם הבנה רוחנית עמוקה. מושגיו המקוריים, הכוללים פרדוקסים קיומיים, פותחים את החשיבה, מעמיקים אותה וממשיכים להדהד ולהזין את המרחב הגופני-נפשי גם זמן רב לאחר הקריאה .
ד.ו.וויניקוט היה פסיכואנליטיקאי ורופא ילדים אנגלי. הוא אמנם היה מממשיכי דרכם של זיגמונד פרויד ומלאני קליין, אולם הביע בכתביו רעיונות מקוריים שסטו הן מהתאוריה הפרודיאנית והן מהתאוריה הקליניאנית. אחד מהמושגים המקוריים המרכזיים שהגה עסק ב"מרחב מעבר", שהינו מעין מרחב המשותף הן למציאות החיצונית והן למציאות הפנימית וקיומו מאפשר, ע"פ וויניקוט, משחק.
בסמינר נדבר על הרקע ממנו הגיע וויניקוט ועל החדשנות אותה הביא עימו. נדסקס חלק ממאמריו של ויניקוט העוסקים במושגים המרכזיים בתאוריות שלו – מושגים כגון "האמא הטובה-דיה", "עצמי אמיתי וכוזב", "מרחב מעבר", "משחק", "היכולת להיות לבד", "פינטוז" (לעומת "חלום" ו"חיים"), ו"הפחד מהתפרקות". בסמינר ישולבו תאורי מקרה קצרים אותם הציג וויניקוט בכדי להבהיר את רעיונותיו. לאורך הסמינר ננסה גם לטעום גופנית את המושגים האלה ולחבר אותם למקרים מהקליניקה.